Badpalatset Riddarfjärden


Plats: Stockholm
Program: Offentlig miljö
År: 2020
Status: 1:a plats i inbjuden tävling
Beställare: Kallbadaren
Illustration: Katzenwaffe

Badpalatset är hela Stockholms nya kallbadhus och mötesplats. 


Byggnaden fungerar lika bra sommartid som vintertid och är organiserad för att locka så väl den inbitna kallbadaren som passerande flanörer och turister. Badet har en tydlig organisation som separerar publika café- och badbryggor från insynsskyddade bassänger och bastuavdelningar. Varje bastu är placerad för bästa möjliga utsikt och den gemensamma bastun centralt i anläggningen har en storslagen panoramautsikt över Riddarfjärden med Stadshuset i centrum. Badstegar och trappor i alla riktningar gör Riddarfjärden tillgänglig för bad året om.


Arkitekturen är robust och elegant med genomtänkta detaljer. Den bearbetade träfasadens arkad speglar sig i Riddarfjärden och bjuder på skyddade nischer i alla riktningar - här blir det lä och varmt redan tidigt på våren. I arkaden finns plats att njuta av utsikten efter bastun, härifrån finns badtrappor ner i Riddarfjärden som möjliggör spontandopp och erbjuder ett alternativ till de insynsskyddade bassängerna. Kring den gemensamma centrala bassängen finns uteduschar, vilstolar och plats för solbad. Sommartid förvandlas hela taket till ett publikt soldäck med kiosk, hopptorn samt plats för konserter och utomhusyoga – Stockholms nya vardagsrum på Riddarfjärden.


Redan på Södermälarstrand välkomnas besökare till Badpalatset med en badkiosk och publika sittytor. Bryggan mot byggnaden utformas som ett offentligt bad med badbryggor mot väster och eftermiddagssolen. Badpalatset är den självklara mötesplatsen på Riddarfjärden som staden så länge saknat. Välkommen!

Läs mer på Kallbadarens hemsida.