Lekskulpturer Vårbergstoppen


Plats: Skärholmen, Stockholm
Program: Offentlig miljö, lekplats
År: 2020
Status: Färdigställt
Beställare: Stockholm Stad
I samarbete med: LAND arkitektur och Tuva Jones (belysning)
Fotofgraf: Clément Morin

Utmärkelser & nomineringar:
Nominerad till Ung Svensk Arkitektur och Landskapspriset 2021

En serie unika lekskulpturer lockar till att  utforska stadsparken på Vårbergstoppen.


Inom ramen för projektet Grönare Stockholm gestaltades en fantasifull lekplats på Vårbergstoppen. Flertalet specialritade klot i plåt respektive trä ger stark identitet till den nya parken.

Ett stort apelsinfärgat klot i perforerad metall ser ut att balansera högt upp i slänten, genom sinnrik belysning blir det en målpunkt även kvällstid. I skydd av det perforerade skalet blickar besökaren ut över den storslagna vyn mot staden. Nedanför backen finns kojklot i massivträ för de mindre barnen att leka i. Kloten är belysta inifrån och skimrar fint i skymningen.

Projektet är framtaget i nära samarbete med Tyréns via Liselott Luhr som ansvarat för parken som helhet samt Land Arkitektur via Tora Bärnarp som ansvarat för lekparken.

Vårbergstoppen stadsdelspark kom på tredje plats i omröstningen av årets Stockholmsbyggnad 2021 och har publicerats i tidningen Arkitektur samt på Dezeen, Icon och Archdaily m.fl.


Ur juryns motivering, Ung svensk arkitektur 2021:

”En familj av stora lekklot i metall och trä visar vägen genom en oemotståndlig kombination av mystik och användbarhet. [...] Med sinnrik precision har AndrénFogelström skapat objekt att mötas kring som förstärker upplevelsen av landskapet.